Challenge: 6 weken winnen! Doe je mee?

Challenge: Een boek schrijven én droog trainen in 6 weken

Op 2 januari van dit jaar startte ik een bijzondere 6 weekse 'challenge'. Ik ging de uitdaging aan om in 6 weken tijd ‘ripped’ te worden (droog trainen) en daarnaast in diezelfde 6 weken een boek te schrijven, dit tweede samen met mijn compagnon Martijn van Tongeren. Ik startte op 2 januari met een before foto van mijn lijf en een blanco vel A4 van mijn boek. 6 weken later, op vrijdag 14 februari was de deadline. Op die dag moest het definitieve boek naar de vormgever en die middag vertrok ik voor 2 weken op vakantie naar de VS.

Het resultaat:

Het fitness resultaat

 • Van 79,5 kg naar 71,9 kg lichaamsgewicht
 • Van 21,7% naar 10,2% vetpercentage (o.b.v. 12 punten meting)
 • 2,5 kg aan spiermassa gewonnen
 • Insulinegevoeligheid drastisch verbeterd
 • Zichtbare verbetering van huid
 • Geen energiedips meer door mijden van koolhydraten en koffie
 • Beter slaap- en bioritme en goede voedingsgewoonten aangeleerd
 • Hoger zelfvertrouwen
 • Elke dag (even) sporten is een vaste gewoonte geworden

Het boek resultaat

 • Van 0 pagina’s naar 352 pagina’s
 • Tekst van het boek geschreven in 4 weken
 • 216 afbeeldingen eigenhandig gemaakt in 1 week
 • Geleerd hoe ik mijn creativiteit en productiviteit optimaal naar voren kan brengen
 • Extreme ‘opluchting’ dat ons levenswerk voor eens en altijd op papier staat
 • Boek kan jaren mee als perfect visitekaartje van ons bedrijf
 • Boek 15.000 keer verkocht binnen 14 dagen na lancering

Het concept: Fysiek + mentaal

Voor mij was deze challenge echt een ‘lifehack’. Ik heb een extreme productiviteit en energie ervaren en heb de 2 primaire doelen die ik mezelf voor dit jaar had gesteld (zakelijk en privé) in de eerste 6 weken al behaald. Anderzijds vind ik dit een lifehack omdat ik gemerkt heb dat er magie schuilt in de afgebakende focus op een combinatie van iets fysieks en iets mentaals. 6 weken rammen op een werkproject kan bijvoorbeeld een aanslag zijn op je gezondheid als je niet tegelijkertijd ook op je voeding en beweging let. Wanneer je dat echter niet bewust inplant en onvermijdelijk maakt, dan zal de druk van je werkproject al snel de noodzaak tot sporten, gezond eten, (water) drinken en slapen overschaduwen. Je gunt jezelf er dan geen tijd meer voor en je zult zien dat je langzaam leegloopt.

“Ik ben nu druk, ik ga later wel even sporten…”

Ook ben ik van mening dat je niet 6 weken lang, ononderbroken kunt werken. Hoewel ik 6 weken lang, gemiddeld 10 uur per dag aan het boek heb gewerkt, weet ik vrij zeker dat ik dat niet had gekund als ik niet elke dag 2x een sportsessie had gehad. Als het sporten klopt, dan klopt vervolgens ook je voeding en veelal ook je slaap. De scherpte die daaruit voortvloeit is weer nodig voor je productiviteit. Alles is verbonden.

13 april de volgende challenge, doe je mee?

Welnu, op maandag 13 april - op mijn verjaardag! - start ik samen met mijn broer Gerhard de volgende 6 weekse challenge en ik nodig je van harte uit om ook ‘mee te doen’. Onze challenge deze keer?

 • 6 weken fitness. Deze keer ‘tegen elkaar’ om te zien wie het meest indrukwekkende resultaat kan boeken. Gerhard heeft een kopie van mijn homegym gebouwd en dezelfde trainer ingeschakeld.
 • 30 boeken lezen in 6 weken. We hebben beide dezelfde 30 boeken ingekocht zodat we deze ervaring echt samen kunnen delen en naderhand ook weer voor een tijdje gespreksstof hebben. Ik zal de lijst onderaan in dit blog delen.

Ik en Gerhard bij oprichting van Loorbach² Investeringen

Meedoen? Dit zijn de spelregels

Onze challenge loopt van 13 april tot 25 mei. Maar als je iets later start en iets langer doorgaat, dan is dat natuurlijk aan jou. Om mee te doen hoef je niet hetzelfde doel te stellen als wij. Sterker nog; juist niet. Je wilt idealiter een challenge aangaan die perfect past bij jouw leven op dit moment.

Maak het meetbaar en 100% haalbaar

Kies een fysieke en een mentale uitdaging waarvan jij weet dat deze binnen 6 weken 100% haalbaar zijn als je het écht wilt. Kies iets wat een grote positieve impact op jouw leven of dat van een ander maakt maar wat er normaal gesproken nooit van komt. Maak het ook meetbaar. Dus niet “ik ga 6 weken meer lezen” of “ik ga 6 weken gezonder eten”. Maak het 100% afgebakend en concreet wat je doel inhoud en hoe je het resultaat gaat meten. Ik had bijvoorbeeld 10% vet en een zichtbare sixpack als doel en natuurlijk het boek dat echt af moest zijn op de deadline. Heb je weinig tijd? Weet je nu al dat je niet uren per dag je focus kunt houden? Pas je doel daar dan op aan. Zo hebben wij onze 30 boeken challenge vastgesteld op de mogelijkheid om 4 uur per dag te lezen. Dat kunnen we i.p.v. televisie of social media ’s avonds wel halen. Heb jij een drukke baan en/of gezin? Kies dan niet iets waarvan je nu al weet dat het je niet gaat lukken.

#6wekenwinnen

Doe je mee en vind je het leuk om gedurende de 6 weken je activiteiten, ervaringen en voortgang te delen? Gebruik dan op Instagram #6wekenwinnen, dan kunnen we elkaar volgen. Doe je 'stiekem' mee? Prima maar dan vind ik het natuurlijk wel leuk als je me een berichtje stuurt! Klik hier om mij te volgen op Instagram >>>

Maak succes onvermijdelijk

Falen in de voorbereiding is de voorbereiding van het falen.

Een challenge zoals deze staat of valt met een goede voorbereiding en een vooraf vastgestelde dag- / weekindeling. Voor mij was het sport- en voedingsschema de basis van mijn week.

Sport

Om succes onvermijdelijk te maken heb ik vooraf geïnvesteerd in een homegym zodat ik op ieder moment thuis kan trainen. In mijn geval komt er dan ook 3x per week mijn trainer (Michael Henskens) langs. Ik heb namelijk zelf geen discipline, ik heb sociale controle nodig. Voor een kleine investering kun je al best ver komen qua materialen en ook zijn er online genoeg video’s te vinden voor het trainen met enkel lichaamsgewicht. Ook als je hier niet de middelen voor hebt, kun je iets verzinnen om jezelf die stok achter de deur te geven. Geef jezelf geen excuus, verzin iets wat sowieso wél kan! [caption id="" align="alignnone" width="1170"] De homegym in huize Loorbach[/caption] *Neem contact op met Michael als je hulp nodig hebt bij het bestellen van een homegym of wanneer je graag 1-op-1 met hem (op 1,5 meter afstand) wilt trainen. Naast de 3 trainingssessies met Michael trainde ik nog 1x per week met mijn hele personeelsbestand (IMU) en natuurlijk veel zelf. Gedurende de 6 weken heb ik gemiddeld 6 dagen per week, 2x per dag getraind. Buikspieroefeningen op een yogamatje voor de televisie 's avonds zijn een aanrader ;)

Voeding

Dankzij het voedingsschema van mijn trainer wist ik vooraf precies wat ik 6 weken lang, op welk moment van de dag zou eten. Dat heb ik allemaal ingepland bij de Albert Heijn bezorgservice (en deels koopeekoe.nl en frecious.bio) zodat ik precies het juiste in huis had. Niet meer, niet minder. Ik ben zelf absoluut geen voedingsexpert en daarom zal ik ook geen adviezen geven. Ieder mens is namelijk anders en ik had ook een specifiek doel. Ik zal wel samenvatten wat ik heb gedaan:

 1. Voedselintolerantie- / DNA bloedtest
 2. Voedingsplan van trainer o.b.v. mijn lichaam en situatie
 3. Wekelijks 12 punten meting om spieren, vet en hormoonbalans te meten
 4. In mijn geval alleen vlees, vis en groenten op het menu
 5. Geen koolhydraten of suikers, dus ook geen fruit (kan ik persoonlijk erg slecht tegen)
 6. Gestart op max. 1 kop koffie per dag, al snel naar 0 gegaan
 7. Elke ochtend starten met 4 glazen water met citroen en een snufje zeezout
 8. Gemiddeld 3 liter water per dag drinken
 9. Zink, visolie en magnesium als supplementen
 10. Ongeveer 2.000 – 2.200 Kcal per dag
 11. 3x per dag een maaltijd met eiwitbron
 12. Proteïne shakes (met BCAA's en creatine) tussendoor – afgewisseld in soort
 13. Slowjuices (van Frecious in mijn geval) tussendoor

Afleidingen

Het is essentieel dat je alle afleidingen in je week zoveel mogelijk bundelt i.p.v. dat je constant heen en weer switcht tussen je challenge en je ‘gewone leven’. Echte productiviteit komt pas wanneer je een langere tijd in een ononderbroken focus kunt blijven. Ik heb bijvoorbeeld 6 weken lang de maandag als mijn enige kantoordag gehouden. Met een enkele uitzondering is dat gelukt. Als mensen weten dat je echt alleen op maandag beschikbaar bent, dan zal dat je agenda snel schoonvegen. Je moet wel een paar weken lang wat egoïstischer zijn. Je challenge staat voorop, al het andere moet zich daar op aanpassen. Kies vooraf een weekindeling die je 6 weken vol kunt houden en breng je omgeving op de hoogte van je plan.

Boekenlijst

Voor wie graag mee wil doen met de exacte challenge van mij en Gerhard, dit is onze boekenlijst voor de komende 6 weken:

 1. The Billionaire Who Wasn't - How Chuck Feeney Secretly Made and Gave Away a Fortune
 2. Crucial Conversations - Tools for Talking When Stakes Are High
 3. Surely You're Joking, Mr. Feynman! - Adventures of a Curious Character
 4. Originals - How Non-Conformists Move the World
 5. Our Final Invention - Artificial Intelligence and the End of the Human Era
 6. Business Adventures - Twelve Classic Tales from the World of Wall Street
 7. Zero to One - Notes on Start Ups, or How to Build the Future
 8. Moonwalking with Einstein - The Art and Science of Remembering Everything
 9. Tap Dancing to Work - Warren Buffett on Practically Everything, 1966-2013
 10. Crossing the Chasm - Marketing and Selling Disruptive Products to Mainstream Customers
 11. Where Good Ideas Come from - The Natural History of Innovation
 12. Extreme Ownership - How U.S. Navy Seals Lead and Win
 13. Can't Hurt Me - Master Your Mind and Defy the Odds
 14. Insane Mode - How Elon Musk's Tesla Sparked an Electric Revolution to End the Age of Oil
 15. 21 lessen voor de 21ste eeuw - Yuval Noah Harari
 16. De intelligente belegger - De klassieker over de slimste beleggingsstrategie
 17. The Effective Executive - The Definitive Guide to Getting the Right Things Done
 18. The Soul of Money - Transforming Your Relationship with Money and Life
 19. Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies
 20. In search of Excellence: Lessons from America's Best-Run Companies
 21. Beleggen in opties en futures - Marcel Rila
 22. Reengineering the Corporation: A Manifesto for Business Revolution
 23. First, Break All The Rules: What the World's Greatest Managers Do Differently
 24. Thinking, Fast and Slow - Daniel Kahneman
 25. Spotify - Hoe een kleine start-up een miljardenindustrie voor altijd veranderde
 26. Loonshots - De vier vuistregels van succesvolle innovatie
 27. Blitzscaling - The Lightning-Fast Path to Building Massively Valuable Companies
 28. The Innovation Stack - Building an Unbeatable Business One Crazy Idea at a Time
 29. Antifragile - Things That Gain from Disorder
 30. No Filter - The Inside Story of Instagram
 31. Stephen Hawking - A Brief History Of Time
 32. HOOP - 100 wetenschappers, kunstenaars en ondernemers vertellen wat hun hoop geeft
 33. De meeste mensen deugen - Een nieuwe geschiedenis van de mens

*Er staan 33 boeken op de lijst in plaats van 30. Mocht er een boek extreem tegenvallen, dan hebben we de optie om deze om te wisselen ;)

Reacties