Shit uit het verleden is mest voor de toekomst

Shit uit het verleden is mest voor de toekomst

We maken het als ondernemer allemaal mee… tegenslag.

Statistisch gezien heeft iedere ondernemer eens in de 6 jaar een flinke dip. Dat hoort natuurlijk ook bij het ondernemerschap. Als het makkelijk zou zijn dan zou iedereen het wel doen. Bij je geboorte stond er niemand aan je wieg die zei dat het allemaal wel vanzelf zou gaan. En wanneer je dan later ook nog zelfstandig ondernemer wordt dan is dat zéker een understatement.

Je gaat van uitdaging naar uitdaging. Soms leuk maar soms ook minder leuk en soms zelfs zo erg dat het lijkt alsof je niet verder kunt.

We kunnen niet altijd over de bergen heen kijken die voor ons liggen.

Maar tegenslag is altijd ergens goed voor. Sterker nog; het is noodzakelijk voor je bestaan. ‘Groei’ is namelijk essentieel voor het leven. In de natuur bestaat er geen stilstand, er is alleen groei en sterfte. Wanneer iets niet groeit, dan sterft het af.

Groei gaat altijd gepaard met ‘pijn’ (groeipijn) omdat er letterlijk sprake is van ‘stretching’.

Je groeit alleen wanneer je oncomfortabel bent. Denk maar aan de sportschool, als het je doel is om 10x die halter omhoog te duwen dan zit je echte groei bij de 11e keer. Het is misschien juist wel die tegenslag wat je nodig hebt om verder (lees: uit die bekende comfortzone) te komen. Problemen worden namelijk nooit opgelost op hetzelfde ‘level’ van bewustzijn als waar ze ontstaan.

‘Calm seas don’t produce great sailors’ zeggen ze ook wel. Tegenwind zorgt ervoor dat je moet manoeuvreren en je koers moet bijsturen, zodat je weer kunt profiteren van een stevige wind in de rug. Wind is verraderlijk en zeker als je langer onderweg bent zal het tij af en toe voor je keren. Dat wat je ‘hier’ gebracht heeft, zal je niet ‘daar’ gaan brengen.

Voor elke grote verandering in je reis ligt echter ‘verwarring’ aan de basis en dus kan het soms even duren voordat je weet waar je op aan moet sturen. Steun en advies van andere gelijkgestemden is dan onmisbaar. Ook al staan de beste stuurlui vaak aan wal, toch zijn er onder hen wel andere ervaringsdeskundigen (ondernemers) die snappen wat je meemaakt.

Je moet het nooit, nooit, nooit alleen doen.

Mijn coach Albert Sonnevelt zei het in tijden dat ik het zwaar had altijd heel treffend: ‘The only way out is to go in’. De mens lijdt het meest, onder het lijden dat hij vreest. Val je uitdagingen daarom aan en omarm die discomfort. Hoe heerlijk is het om in je hele lijf te voelen dat je in de groei bent? Groeipijn is misschien wel het lekkerste gevoel op aarde.

Laat je angst om te verliezen jou er niet van weerhouden om weer te gaan winnen. Zo wil jij het veld namelijk ook niet op stappen voor die belangrijke wedstrijd. Heb het lef om van interen weer naar inVESteren te gaan. Draai die negatieve spiraal om naar boven.

Je groeit niet door jezelf kleiner te maken

Vergeet de snelle, paniekerige acties die geen structureel verschil maken maar investeer in ‘vruchtbare grond’ zoals je gezondheid, je website / Google posities, je team, je value first strategie en je (klant)relaties. Op verschroeide aarde kun je namelijk niet bouwen.

Je bent een optelsom van je ervaringen. Wees dankbaar voor álle ervaringen, zij hebben je gemaakt tot wie je nu bent.

Reacties