arrow_drop_up arrow_drop_down
16 juni 2015 

Inzichten uit Joia (Zuid Frankrijk)

Vorige week ben ik met een bijzondere groep mensen een paar dagen naar Joia (Zuid Frankrijk) geweest voor een “Next Level Leiderschap” event van mijn coach en goede vriend Albert Sonnevelt.

4 dagen leven zonder internet, op 100% biologisch voedsel en met een volledige focus op persoonlijke groei in zo’n omgeving kan bijzondere dingen met je doen.

In Joia hing een bepaalde “magie” en ik vind het leuk om enkele van mijn inzichten met je te delen. Zonder dat ik daarbij teveel van de inhoud van dit unieke evenement verklap want ik raad je dit echt voor 100% aan. Mijn eerste tip is sowieso al om Albert te gaan volgen of nog beter; hem als coach in te huren ;)

De kracht van disconnecten

Het eerste inzicht heb ik eigenlijk elke keer wanneer ik er even uit ga. De kracht van disconnecten is iets wat ik constant blijf onderschatten. Ik vind het schrikbarend om mijn verschil in denken te ervaren wanneer ik me losmaak van bijvoorbeeld Facebook. Niet voor niets noemen we Facebook op kantoor ook wel “het blauwe monster”. Ik kom tot hele andere (betere) inzichten wanneer ik niet verbonden ben met het internet.

Het valt ook wel te verklaren. Onderzoek wijst uit dat wanneer je in je focus bent en je wordt afgeleid, dat het minimaal 7 minuten duurt voordat je weer terug in je concentratie bent. Nu kun je het internet ook wel zien als een “ecosysteem van afleidingen”. Door de vele afleidingen (mails, rode bolletjes met nieuwe meldingen op Facebook, bewegende dingen, geluidjes etc.) zit je eigenlijk constant in afgeleide modus.

De diepte van ons denken is echter direct gekoppeld aan de intensiteit van onze concentratie. Oftewel: je gaat oppervlakkiger denken wanneer je met je kop in een laptop hangt. Je zou kunnen stellen dat de rijkdom aan informatie op het internet ten koste gaat van jouw individuele diepgang. In deze video vertel ik daar iets meer over:

In de Flow versus uit de Flow

Dit zal elke ondernemer herkennen: wanneer je “in de flow” bent dan lijkt geen opgave te groot en verandert alles wat je aanraakt in goud.

Ik besef me dat wanneer ik in de flow dat ben ik: veel sport, gezond eet, minder uren werk (kwantiteit), productiever werk (kwaliteit), betere ideeën heb, meer in contact ben met mensen zoals mijn doelgroep (waardoor mijn marketing effectiever is) maar ook met mijn sociale contacten. Ik ben daardoor ook aantrekkelijker voor anderen zoals voor klanten, samenwerkingsverbanden en natuurlijk ook vrouwen (niet geheel onbelangrijk).

Kort samengevat weet ik dan op elke vraag een antwoord.
Ben ik niet in de flow? Dan weet ik juist op elk antwoord een vraag…

Wanneer ik niet in de flow ben dan denk ik in doemscenario’s. Ik weet op elke oplossing voor een probleem wel een volgend doemscenario te bedenken: “Ja, maar wat als…”

Ik neem dan geen beslissingen meer en lijdt aan keuzestress. Vanuit de angst om de verkeerde keuze te maken, maak ik simpelweg geen keuze. Alles stapelt zich dan op, ik ben niet meer productief, ik ga dat compenseren met meer werkuren, daardoor gun ik mezelf minder tijd om goed te eten en te sporten en zo glijd ik een negatieve spiraal in. In die fase ben/vind ik mezelf minder aantrekkelijk voor anderen en dus geraak ik “uit contact”.

Herkenbaar?

De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest…

Dit was voor mij een centraal thema gedurende 2015 en ook tijdens Joia. Ik ben een lange termijn denker en dus denk ik altijd 10 stappen vooruit in alles wat ik doe. Dat kan een kracht zijn maar veelal wordt je grootste sterkte (in je flow tijd) je grootste zwakte wanneer je uit de flow raakt. Onder stress overdrijf je je kwaliteiten. Een doorzetter wordt onder stress een drammer.

Soms is het beter om even niet te ver vooruit te denken. Je kunt dan beter stapje voor stapje vooruit gaan en elke afgeronde stap vieren. Veelal komen de meeste angsten die je hebt namelijk helemaal niet uit. Of zoals Albert zegt: Je kunt nooit verder denken dan je eigen gedachten. Je kunt jezelf ook niet aan je eigen haren uit het moeras trekken. Je gevoel blijft je gedachten versterken en je gedachten weer je gevoel…

Ik moest even terugdenken aan deze oefening die ik op mijn allereerste seminar als zelfstandig ondernemer met de groep deed. Schrik niet van het “broekie” die nog wel wat spreekvaardigheid training kan gebruiken ;)

The only way out is to go in – Albert Sonnevelt

Maar hoe kom je dan weer in de flow? Ik zou het niet voor iedereen durven zeggen maar bij mij komt dat o.a. wanneer mijn “basis” goed is.

De kracht van omgeving

De beste lifehack die ik ooit geleerd heb om razendsnel weer in de flow te komen is om te starten met het terugdraaien van de negatieve spiraal vanuit het laatste punt. Van “uit contact” naar “in contact”.

Ik zoek simpelweg een stimulerende omgeving op. Veelal omgeef ik me dan enkel en alleen met ondernemers die in de flow zijn want waar je mee omgaat raak je mee besmet. Ik merk dat ik dan, of ik nu wil of niet, meteen omsla van reactief naar creatief.

Je omgeving is naar mijn mening de aller-allerbelangrijkste factor voor succes/geluk. Ik schreef hier onlangs ook over in mijn artikel “zoeken naar zingeving in een digitaal ecosysteem”.

Het is misschien ook wel de allersimpelste tip die je kunt krijgen maar vaak voelt het contra intuïtief wanneer je in een meer negatieve spiraal zit. Maar dat geldt eigenlijk wel voor elke vorm van patronen doorbreken.

Patronen herkennen en doorbreken

In Joia hebben we het uitgebreid gehad over het herkennen en doorbreken van patronen in je gedrag. Vaak voelt de het doorbreken van een patroon echter dus contra intuïtief zoals:

  • Minder hard werken om productiever te worden
  • Minder commercieel zijn om meer te gaan verkopen
  • Gaan sporten wanneer je moe bent
  • Vrolijke mensen opzoeken wanneer je zelf down bent
  • Projecten deleten om je business te laten groeien
  • Enzovoorts…

Discipline wordt routine, is discipline vrijheid?

We hadden het in een van de groepssessies toevallig over discipline. Wanneer je de discipline hebt om een gedragsverandering (bijvoorbeeld een plan om 2x per week te sporten) een tijd vol weet te houden dan wordt die discipline al heel snel routine. Je hoeft er dan geen moeite meer voor te doen.

Als jouw “basisingrediënten” om in de flow te blijven op een gegeven moment in je routine zitten dan zou dat betekenen dat je “vrij” bent. Toch?

Je hebt pas controle wanneer je het niet meer nodig hebt… Albert Sonnevelt

Toen moest ik echter denken aan wat Wim Hof (the Iceman) enkele maanden geleden tegen me zei toen ik met hem een week in Polen was (naar Polen zonder Kolen):

Ze zeggen dat een avontuurlijk leven gevaarlijk is… probeer eens routine, dat is dodelijk!

Dat werpt natuurlijk wel weer een ander licht op de zaak. Blijkbaar kun je niet alles afvangen met routine, je moet natuurlijk ook nog een beetje leven ;)

De impact van dit soort events

Ik heb zoveel inzichten gehad in Joia maar de meeste daarvan zijn erg persoonlijk (dat was ook het doel van dit event, om in contact te komen met jezelf) of ze verklappen teveel over het programma en dat zou zonde zijn want ik raad je echt aan om hier naartoe te gaan: Joia Event – Albert Sonnevelt

Er heerst daar een bepaalde magie en het hele gebied loopt over van de symboliek. Een andere mooie quote van Albert die erg treffend is voor dit evenement maar waar je verder zelf een invulling voor mag bedenken:

Tussen Kosmisch en Komisch zit meer 1 letter verschil… – Albert Sonnevelt

Mijlpalen inplannen?

Wanneer ik terugkijk en een lijst maak van alle “mijlpalen” die ik in mijn ondernemerscarrière heb bereikt dan bevatten ze bijna allemaal een locatie buiten mijn woonomgeving. Thuis en op kantoor “werk” ik maar daarbuiten “onderneem” ik. Ik noem het zelfs wel eens “mijlpalen inplannen” wanneer ik een volgende trip aan het boeken ben.

Alle inzichten die echt een verschil maken en een volgende stap voor je inleiden komen voort uit die diepere intensiteit van concentratie wanneer je disconnected bent en meer in contact komt met jezelf. De afgelopen 12 maanden hebben o.a. deze events mijn leven en business echt een flinke boost gegeven:

  • The 4 day MBA – Keith Cunningham
  • Naar Polen zonder Kolen (met Wim Hof)
  • Date with Destiny (Tony Robbins)
  • Next Level leiderschap (Albert Sonnevelt)

Welke tips heb jij?

Welke seminars, evenementen, boeken, levenservaringen hebben impact gemaakt op jouw leven? Welke inzichten / levenslessen zou jij met anderen willen delen? Ik hoor het graag van je in de reacties.

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer, auteur en o.a. eigenaar van IMU BV, Huddle BV, Switch Online Marketing BV en SalesPassie BV. Hij geeft al meer dan 10 jaar online marketing trainingen. Met zijn boek Doelgerichte SEO scoorde hij een #1 besteller op Managementboek.