Inzichten uit Joia (Zuid Frankrijk)
16 juni 2015 

Inzichten uit Joia (Zuid Frankrijk)

Vorige week ben ik met een bijzondere groep mensen een paar dagen naar Joia (Zuid Frankrijk) geweest voor een retreat van mijn coach en goede vriend Albert Sonnevelt.

4 dagen leven zonder internet, op 100% biologisch voedsel en met een volledige focus op persoonlijke groei in zo’n omgeving kan bijzondere dingen met je doen.

In Joia hing een bepaalde magie en ik vind het leuk om enkele van mijn inzichten met je te delen. Zonder dat ik daarbij teveel van de inhoud van dit unieke retreat verklap want ik raad je aan om dit zelf mee te gaan maken.

Van internetverbinding naar verbinding met jezelf

Het eerste inzicht heb ik eigenlijk elke keer wanneer ik er even uit ga. De kracht van disconnecten is iets wat ik constant blijf onderschatten. Ik vind het schrikbarend om mijn verschil in denken te ervaren wanneer ik me losmaak van mijn mobiele telefoon en social media. Niet voor niets noemen we Facebook op kantoor ook wel “het blauwe monster”. Ik kom tot hele andere (betere) inzichten wanneer ik niet verbonden ben met het internet, maar daardoor juist meer verbonden met mezelf.

Het valt ook wel te verklaren. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat wanneer je in je focus zit en je wordt afgeleid, dat het minimaal 7 minuten duurt voordat je weer terug bent in je diepe concentratie. 

Het internet is een ecosysteem van afleidingen. Door de vele afleidingen (mails, rode bolletjes met nieuwe meldingen op Facebook, bewegende dingen, geluidjes etc.) zit je eigenlijk constant in afgeleide modus.

De diepte van ons denken is direct gekoppeld aan de intensiteit van onze concentratie. Oftewel: je gaat oppervlakkiger denken wanneer je in een constante staat van afleiding bent. Je zou kunnen stellen dat de rijkdom aan informatie op het internet ten koste gaat van jouw individuele diepgang.

In de Flow versus uit de Flow

Dit zal elke ondernemer herkennen: wanneer je “in de flow” bent dan lijkt geen opgave te groot en verandert alles wat je aanraakt in goud.

Ik realiseer me dat wanneer ik in de flow dat ben ik: ambitieuzer ben, optimistischer denk, meer sport, gezonder eet, minder uren werk (kwantiteit), productiever werk (kwaliteit), betere ideeën heb, mezelf meer beloon en kwalitatiever in contact ben met anderen.

Ik ben daardoor ook aantrekkelijker voor anderen, zowel voor zakelijke, vriendschappelijke en liefdesrelaties. Ik straal meer uit en trek daardoor meer aan.

Als ik in de flow ben, dan weet ik op elke vraag een antwoord.
Ben ik niet in de flow? Dan weet ik juist op elk antwoord een vraag…

Wanneer ik niet in de flow ben dan denk ik in doemscenario’s. Ik weet op elke oplossing voor een probleem, elke ambitie of actie wel een potentieel obstakel te bedenken. “Ja, maar wat dan als…”

Ik neem dan geen beslissingen meer en lijdt aan keuzestress. Vanuit de angst om de verkeerde keuze te maken, maak ik simpelweg geen keuze. Ambitie slaat over in perfectionisme en dat resulteert in passiviteit. "Het ideale is even onhaalbaar, dus ik doe niks".

De negatieve spiraal

Ik ga dat compenseren / mezelf verdoven met meer niet-gefocuste werkuren, daardoor gun ik mezelf minder tijd om op te laden, goed te eten, te sporten, leuke dingen te doen met anderen en zo glijd ik een negatieve spiraal in.

In zo'n fase ben/vind ik mezelf minder aantrekkelijk voor anderen. Ik krijg een negatiever zelfbeeld en dus isoleer ik mezelf. Zo geraak ik uit contact, met anderen en mezelf.

Herkenbaar?

De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest…

Dit was voor mij een centraal thema gedurende 2015 en ook tijdens Joia. Ik ben een lange termijn denker en dus denk ik altijd 10 stappen vooruit in alles wat ik doe. Dat analytische brein kan een kracht zijn maar veelal wordt je grootste sterkte (in je flow tijd) je grootste zwakte wanneer je uit de flow raakt.

Onder stress overdrijf je je kwaliteiten.

Een perfectionist wordt onder stress een uitsteller.

Een analytisch brein gaat onder stress over-anaylseren.

Een doorzetter wordt onder stress een drammer.

The only way out is to go in

Soms is het beter om even niet te ver vooruit te denken. Je kunt dan beter stapje voor stapje vooruit gaan en elke afgeronde stap vieren.

Veelal komen de meeste angsten die je hebt namelijk helemaal niet uit. Of zoals Albert zegt: Je kunt nooit verder denken dan je eigen gedachten. Je kunt jezelf ook niet aan je eigen haren uit het moeras trekken. Je gevoel blijft je gedachten versterken en je gedachten weer je gevoel…

Je kunt jezelf niet aan je eigen haren uit het moeras trekken – Albert Sonnevelt]

Maar hoe kom je dan weer in de flow? Ik zou het niet voor iedereen durven zeggen maar bij mij komt dat o.a. wanneer mijn basis goed is.

De kracht van omgeving

De beste lifehack die ik geleerd heb om razendsnel weer in de flow te komen is om te starten met het terugdraaien van de negatieve spiraal vanuit het laatste punt.

Van “uit contact” naar “in contact”.

Ik zoek simpelweg een stimulerende omgeving op. In mijn geval omring ik me dan met ondernemers die in de flow zijn, want waar je mee omgaat raak je mee besmet.

Je omgeving is naar mijn mening de allerbelangrijkste factor voor succes/geluk maar ook voor gedragsverandering. Het is misschien ook wel de allersimpelste tip die je kunt krijgen maar vaak voelt het contra-intuïtief wanneer je in een negatieve spiraal zit omdat je jezelf juist wilt isoleren. Maar dit geldt eigenlijk wel voor elke vorm van patronen doorbreken.

Patronen herkennen en doorbreken

In Joia hebben we het uitgebreid gehad over het herkennen en doorbreken van patronen in je gedrag. Vaak voelt de het doorbreken van een patroon echter dus contra intuïtief zoals:

  • Minder hard werken, om productiever te worden
  • Minder commercieel gedragen, om meer te gaan verkopen
  • Gaan sporten als je moe bent, om meer energie te krijgen
  • Vrolijke mensen opzoeken wanneer je zelf down bent
  • Projecten deleten om je business te laten groeien (focus)
  • Enzovoorts…

Discipline wordt routine, is discipline vrijheid?

We hadden het in een van de sessies in Joia toevallig over discipline. Wanneer je de discipline hebt om een gedragsverandering (bijvoorbeeld een plan om 2x per week te sporten) een tijd vol weet te houden dan wordt die discipline al heel snel routine. Je hoeft er dan geen moeite meer voor te doen.

Als jouw “basisingrediënten” om in de flow te blijven op een gegeven moment in je routine zitten dan zou dat betekenen dat je “vrij” bent. Toch?

Je hebt pas controle wanneer je het niet meer nodig hebt… Albert Sonnevelt

Toen moest ik echter denken aan wat Wim Hof (the Iceman) enkele maanden geleden tegen me zei toen ik met hem een week in Polen was (naar Polen zonder Kolen):

Ze zeggen dat een avontuurlijk leven gevaarlijk is… probeer eens routine, dat is dodelijk!

Dat werpt natuurlijk wel weer een ander licht op de zaak. Blijkbaar kun je niet alles afvangen met routine, je moet natuurlijk ook nog een beetje leven ;)

De impact van dit soort events

Ik heb zoveel inzichten gehad in Joia maar de meeste daarvan zijn erg persoonlijk of ze verklappen teveel over het programma en dat zou zonde zijn want ik raad je echt aan om hier naartoe te gaan: Joia Event – Albert Sonnevelt

Er heerst daar een bepaalde magie en het hele gebied loopt over van de symboliek. Een andere mooie quote van Albert die erg treffend is voor dit evenement maar waar je verder zelf een invulling voor mag bedenken:

Tussen Kosmisch en Komisch zit meer 1 letter verschil… – Albert Sonnevelt

Mijlpalen inplannen?

Wanneer ik terugkijk en een lijst maak van alle mijlpalen die ik in mijn ondernemerscarrière heb bereikt dan bevatten ze bijna allemaal een locatie buiten mijn woonomgeving. Thuis en op kantoor “werk” ik maar daarbuiten “onderneem” ik. Ik noem het zelfs wel eens mijlpalen inplannen wanneer ik een volgende trip aan het boeken ben.

Alle inzichten die echt een verschil maken en een volgende stap voor je inleiden komen voort uit die diepere intensiteit van concentratie wanneer je disconnected bent en meer in contact komt met jezelf.

De afgelopen 12 maanden hebben o.a. deze events mijn leven en business echt een flinke boost gegeven:

  • The 4 day MBA – Keith Cunningham
  • Naar Polen zonder Kolen (met Wim Hof)
  • Date with Destiny (Tony Robbins)
  • Joia Retreat (Albert Sonnevelt)
Menno Bouma
Door

Menno Bouma

op 18 Jun 2015

Mooi artikel Tonny! Vooral een vast ochtendritueel helpt bij mij met vroeg opstaan, lekker eten, sporten, douchen en dan los met de todo's die ik de vorige avond heb opgeschreven.. En af en toe eens even stilstaan, nadenken en bewust worden van wat je nu hebt en waar je naar toe wil :) Gr Menno

Sebe
Door

Sebe

op 19 Jun 2015

Hoi Tony, Date with Destiny is echt een aanrader. Ik ben daar heel diep gegaan en tot hele bijzondere inzichten gekomen. Ik heb het altijd bewaart en ik maak er nog steeds gebruik van. En de foto die je in Joia hebt gemaakt is ook al heel bijzonder. Achter het stuwmeer staat een landgoed van een goede vriendin van ons. Helen Calcoen. En aan de linker kant van het stuwmeer is een landtong waarop we bijna met een groep mensen een eco dorp hadden opgericht. Ik zeg bijna, want op het laatste moment ging de landeigenaar helaas dood en zijn erven wilden er niet aan meewerken. Prachtige omgeving daar in het Katharenland. En je kent nu ook vast wel het prachtige liefdes verhaal van Freddy en Lisette?

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 22 Jun 2015

Wat bijzonder om jouw verhaal over Joia te lezen, wij werden fantastisch opgevangen door Freddy en Lisette ;)

Henk van der Wijk
Door

Henk van der Wijk

op 19 Jun 2015

Open staan voor nieuwe dingen, nieuwe dingen doen, grenzen van kunnen en kennen opzoeken, out of my comfort zone gaan, nieuwe kennis en vaardigheden opdoen, dat is voor mij groeien en genieten tegelijk. Het geeft inspiratie, het pelt oude schillen af, het is leerzaam. Wat en hoe: twee weken wandelen naar Mount Everest base camp, parachute springen, duiken, in het buitenland wonen, maanden alleen zwerven door de wereld, vuurloop, triathlon, Pieterpad, kinky clubs, betonijzer met m'n keel buigen, een enorme reeks seminars, cursussen en workshops, vier dagen stilte retraite, NEI week van Roy Martina, Breakthrough to success van Nisandeh Neta, massa's boeken van Winnen in Google 3.0 (Tonny) via Winst.nl (Eelco), via de 7 habits (Covey) naar nu The Motivation Manifesto (Brendon Burchard) en Inner Excellence (Jim Murphy). Het is nooit klaar en dat hoeft ook niet, want: "the beauty is in the journey, not in the destination".

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 22 Jun 2015

Betonijzer met je keel buigen? Hobby? ;)

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 20 Jun 2015

25 jaar geleden deed ik andere zaken om te ontwikkelen dan nu. Het heeft gezorgd dat ik meer mezelf ben, en als je dat bent, dan hoef op dat gebied niet meer zoveel te ontwikkelen:-) De ambities worden anders en liggen op een ander vlak. Misschien niet zo hoogdravend voor anderen, maar wel bijzonder voor mij (en mijn partner). - Een punt wil ik meegeven: je kunt ontwikkelen wat je wilt, flink bij jezelf te raden gaan, dagen coaching nemen, sporten, gezond eten, echter soms zit het probleem op een diep niveau waar je niet bij kan komen. Je komt maar niet in de flow, wat je ook doet. - Een pilletje blijkt de redding. Speciale homeopatisch pilletjes en snuifjes is/was het voor mij. Ongelooflijk wat de chemie in je lichaam je pad kan afremmen. Daar kan geen boek, coaching, persoonlijke ontwikkeling, meditatie of een goed gesprek tegen op!

Ton Heerding
Door

Ton Heerding

op 20 Jun 2015

Mooi verslag Tonny! Het gaat allemaal om de balans te vinden in dingen, want als jij niet zo je neus had gestoken in die laptop hadden wij nu niet zo kunnen plukken van de vruchten van de IMU. er zit aan alles een andere kant. Tony Robbins is voor mij echt een held, ik ben bij hem geweest in Rimini Italy. Verder heb ik heel veel gehad aan Essence trainingen. Ik kom hun stof overal tegen. Nu lees ik in Jack Canfield "The Success Principles". Het zijn stuk voor stuk goede bronnen. Als ik eruit wil loop ik het bos in, net zolang totdat ik mezelf weer zie. Het is niet gemakkelijk je gedrag aan te passen, het is wel de eigen verantwoordelijkheid en het is vooral ook een levenslange training wat mij betreft. Ik geniet altijd van dit soort levenslessen en het werken met mensen. (Leuk die video van dat broekkie....ik was daarbij....long time ago!)

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 22 Jun 2015

Fijn om te horen Ton, daar doen we het voor inderdaad!

Reactie plaatsen