Inzichten uit Joia (Zuid Frankrijk)
16 juni 2015 

Inzichten uit Joia (Zuid Frankrijk)

Vorige week ben ik met een bijzondere groep mensen een paar dagen naar Joia (Zuid Frankrijk) geweest voor een “Next Level Leiderschap” event van mijn coach en goede vriend Albert Sonnevelt.

4 dagen leven zonder internet, op 100% biologisch voedsel en met een volledige focus op persoonlijke groei in zo’n omgeving kan bijzondere dingen met je doen.

In Joia hing een bepaalde “magie” en ik vind het leuk om enkele van mijn inzichten met je te delen. Zonder dat ik daarbij teveel van de inhoud van dit unieke evenement verklap want ik raad je dit echt voor 100% aan. Mijn eerste tip is sowieso al om Albert te gaan volgen of nog beter; hem als coach in te huren ;)

Het eerste inzicht heb ik eigenlijk elke keer wanneer ik er even uit ga. De kracht van disconnecten is iets wat ik constant blijf onderschatten. Ik vind het schrikbarend om mijn verschil in denken te ervaren wanneer ik me losmaak van bijvoorbeeld Facebook. Niet voor niets noemen we Facebook op kantoor ook wel “het blauwe monster”. Ik kom tot hele andere (betere) inzichten wanneer ik niet verbonden ben met het internet.

Het valt ook wel te verklaren. Onderzoek wijst uit dat wanneer je in je focus bent en je wordt afgeleid, dat het minimaal 7 minuten duurt voordat je weer terug in je concentratie bent. Nu kun je het internet ook wel zien als een “ecosysteem van afleidingen”. Door de vele afleidingen (mails, rode bolletjes met nieuwe meldingen op Facebook, bewegende dingen, geluidjes etc.) zit je eigenlijk constant in afgeleide modus.

[tweetquote]De diepte van ons denken is echter direct gekoppeld aan de intensiteit van onze concentratie[/tweetquote]. Oftewel: je gaat oppervlakkiger denken wanneer je met je kop in een laptop hangt. Je zou kunnen stellen dat de rijkdom aan informatie op het internet ten koste gaat van jouw individuele diepgang. In deze video vertel ik daar iets meer over:

Dit zal elke ondernemer herkennen: wanneer je “in de flow” bent dan lijkt geen opgave te groot en verandert alles wat je aanraakt in goud.

Ik besef me dat wanneer ik in de flow dat ben ik: veel sport, gezond eet, minder uren werk (kwantiteit), productiever werk (kwaliteit), betere ideeën heb, meer in contact ben met mensen zoals mijn doelgroep (waardoor mijn marketing effectiever is) maar ook met mijn sociale contacten. Ik ben daardoor ook aantrekkelijker voor anderen zoals voor klanten, samenwerkingsverbanden en natuurlijk ook vrouwen (niet geheel onbelangrijk).

Kort samengevat weet ik dan op elke vraag een antwoord.
Ben ik niet in de flow? Dan weet ik juist op elk antwoord een vraag…

Wanneer ik niet in de flow ben dan denk ik in doemscenario’s. Ik weet op elke oplossing voor een probleem wel een volgend doemscenario te bedenken: “Ja, maar wat als…”

Ik neem dan geen beslissingen meer en lijdt aan keuzestress. Vanuit de angst om de verkeerde keuze te maken, maak ik simpelweg geen keuze. Alles stapelt zich dan op, ik ben niet meer productief, ik ga dat compenseren met meer werkuren, daardoor gun ik mezelf minder tijd om goed te eten en te sporten en zo glijd ik een negatieve spiraal in. In die fase ben/vind ik mezelf minder aantrekkelijk voor anderen en dus geraak ik “uit contact”.

Herkenbaar?

Dit was voor mij een centraal thema gedurende 2015 en ook tijdens Joia. Ik ben een lange termijn denker en dus denk ik altijd 10 stappen vooruit in alles wat ik doe. Dat kan een kracht zijn maar veelal wordt je grootste sterkte (in je flow tijd) je grootste zwakte wanneer je uit de flow raakt. Onder stress overdrijf je je kwaliteiten. Een doorzetter wordt onder stress een drammer.

Soms is het beter om even niet te ver vooruit te denken. Je kunt dan beter stapje voor stapje vooruit gaan en elke afgeronde stap vieren. Veelal komen de meeste angsten die je hebt namelijk helemaal niet uit. Of zoals Albert zegt: [tweetquote]Je kunt nooit verder denken dan je eigen gedachten[/tweetquote]. Je kunt jezelf ook niet aan je eigen haren uit het moeras trekken. Je gevoel blijft je gedachten versterken en je gedachten weer je gevoel…

Ik moest even terugdenken aan deze oefening die ik op mijn allereerste seminar als zelfstandig ondernemer met de groep deed. Schrik niet van het “broekie” die nog wel wat spreekvaardigheid training kan gebruiken ;)

[tweetquote]The only way out is to go in – Albert Sonnevelt[/tweetquote]

Maar hoe kom je dan weer in de flow? Ik zou het niet voor iedereen durven zeggen maar bij mij komt dat o.a. wanneer mijn “basis” goed is.

De beste lifehack die ik ooit geleerd heb om razendsnel weer in de flow te komen is om te starten met het terugdraaien van de negatieve spiraal vanuit het laatste punt. Van “uit contact” naar “in contact”.

Ik zoek simpelweg een stimulerende omgeving op. Veelal omgeef ik me dan enkel en alleen met ondernemers die in de flow zijn want waar je mee omgaat raak je mee besmet. Ik merk dat ik dan, of ik nu wil of niet, meteen omsla van reactief naar creatief.

Je omgeving is naar mijn mening de aller-allerbelangrijkste factor voor succes/geluk. Ik schreef hier onlangs ook over in mijn artikel “zoeken naar zingeving in een digitaal ecosysteem”.

Het is misschien ook wel de allersimpelste tip die je kunt krijgen maar vaak voelt het contra intuïtief wanneer je in een meer negatieve spiraal zit. Maar dat geldt eigenlijk wel voor elke vorm van patronen doorbreken.

In Joia hebben we het uitgebreid gehad over het herkennen en doorbreken van patronen in je gedrag. Vaak voelt de het doorbreken van een patroon echter dus contra intuïtief zoals:

  • Minder hard werken om productiever te worden
  • Minder commercieel zijn om meer te gaan verkopen
  • Gaan sporten wanneer je moe bent
  • Vrolijke mensen opzoeken wanneer je zelf down bent
  • Projecten deleten om je business te laten groeien
  • Enzovoorts…

We hadden het in een van de groepssessies toevallig over discipline. Wanneer je de discipline hebt om een gedragsverandering (bijvoorbeeld een plan om 2x per week te sporten) een tijd vol weet te houden dan wordt die discipline al heel snel routine. Je hoeft er dan geen moeite meer voor te doen.

Als jouw “basisingrediënten” om in de flow te blijven op een gegeven moment in je routine zitten dan zou dat betekenen dat je “vrij” bent. Toch?

[tweetquote]Je hebt pas controle wanneer je het niet meer nodig hebt… Albert Sonnevelt[/tweetquote]

Toen moest ik echter denken aan wat Wim Hof (the Iceman) enkele maanden geleden tegen me zei toen ik met hem een week in Polen was (naar Polen zonder Kolen):

[tweetquote]Ze zeggen dat een avontuurlijk leven gevaarlijk is… probeer eens routine, dat is dodelijk![/tweetquote]

Dat werpt natuurlijk wel weer een ander licht op de zaak. Blijkbaar kun je niet alles afvangen met routine, je moet natuurlijk ook nog een beetje leven ;)

Ik heb zoveel inzichten gehad in Joia maar de meeste daarvan zijn erg persoonlijk (dat was ook het doel van dit event, om in contact te komen met jezelf) of ze verklappen teveel over het programma en dat zou zonde zijn want ik raad je echt aan om hier naartoe te gaan: Joia Event – Albert Sonnevelt

Er heerst daar een bepaalde magie en het hele gebied loopt over van de symboliek. Een andere mooie quote van Albert die erg treffend is voor dit evenement maar waar je verder zelf een invulling voor mag bedenken:

[tweetquote]Tussen Kosmisch en Komisch zit meer 1 letter verschil… – Albert Sonnevelt[/tweetquote]

Wanneer ik terugkijk en een lijst maak van alle “mijlpalen” die ik in mijn ondernemerscarrière heb bereikt dan bevatten ze bijna allemaal een locatie buiten mijn woonomgeving. Thuis en op kantoor “werk” ik maar daarbuiten “onderneem” ik. Ik noem het zelfs wel eens “mijlpalen inplannen” wanneer ik een volgende trip aan het boeken ben.

Alle inzichten die echt een verschil maken en een volgende stap voor je inleiden komen voort uit die diepere intensiteit van concentratie wanneer je disconnected bent en meer in contact komt met jezelf. De afgelopen 12 maanden hebben o.a. deze events mijn leven en business echt een flinke boost gegeven:

  • The 4 day MBA – Keith Cunningham
  • Naar Polen zonder Kolen (met Wim Hof)
  • Date with Destiny (Tony Robbins)
  • Next Level leiderschap (Albert Sonnevelt)

Welke seminars, evenementen, boeken, levenservaringen hebben impact gemaakt op jouw leven? Welke inzichten / levenslessen zou jij met anderen willen delen? Ik hoor het graag van je in de reacties.

Menno Bouma
Door

Menno Bouma

op 18 Jun 2015

Mooi artikel Tonny! Vooral een vast ochtendritueel helpt bij mij met vroeg opstaan, lekker eten, sporten, douchen en dan los met de todo's die ik de vorige avond heb opgeschreven.. En af en toe eens even stilstaan, nadenken en bewust worden van wat je nu hebt en waar je naar toe wil :) Gr Menno

Sebe
Door

Sebe

op 19 Jun 2015

Hoi Tony, Date with Destiny is echt een aanrader. Ik ben daar heel diep gegaan en tot hele bijzondere inzichten gekomen. Ik heb het altijd bewaart en ik maak er nog steeds gebruik van. En de foto die je in Joia hebt gemaakt is ook al heel bijzonder. Achter het stuwmeer staat een landgoed van een goede vriendin van ons. Helen Calcoen. En aan de linker kant van het stuwmeer is een landtong waarop we bijna met een groep mensen een eco dorp hadden opgericht. Ik zeg bijna, want op het laatste moment ging de landeigenaar helaas dood en zijn erven wilden er niet aan meewerken. Prachtige omgeving daar in het Katharenland. En je kent nu ook vast wel het prachtige liefdes verhaal van Freddy en Lisette?

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 22 Jun 2015

Wat bijzonder om jouw verhaal over Joia te lezen, wij werden fantastisch opgevangen door Freddy en Lisette ;)

Henk van der Wijk
Door

Henk van der Wijk

op 19 Jun 2015

Open staan voor nieuwe dingen, nieuwe dingen doen, grenzen van kunnen en kennen opzoeken, out of my comfort zone gaan, nieuwe kennis en vaardigheden opdoen, dat is voor mij groeien en genieten tegelijk. Het geeft inspiratie, het pelt oude schillen af, het is leerzaam. Wat en hoe: twee weken wandelen naar Mount Everest base camp, parachute springen, duiken, in het buitenland wonen, maanden alleen zwerven door de wereld, vuurloop, triathlon, Pieterpad, kinky clubs, betonijzer met m'n keel buigen, een enorme reeks seminars, cursussen en workshops, vier dagen stilte retraite, NEI week van Roy Martina, Breakthrough to success van Nisandeh Neta, massa's boeken van Winnen in Google 3.0 (Tonny) via Winst.nl (Eelco), via de 7 habits (Covey) naar nu The Motivation Manifesto (Brendon Burchard) en Inner Excellence (Jim Murphy). Het is nooit klaar en dat hoeft ook niet, want: "the beauty is in the journey, not in the destination".

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 22 Jun 2015

Betonijzer met je keel buigen? Hobby? ;)

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 20 Jun 2015

25 jaar geleden deed ik andere zaken om te ontwikkelen dan nu. Het heeft gezorgd dat ik meer mezelf ben, en als je dat bent, dan hoef op dat gebied niet meer zoveel te ontwikkelen:-) De ambities worden anders en liggen op een ander vlak. Misschien niet zo hoogdravend voor anderen, maar wel bijzonder voor mij (en mijn partner). - Een punt wil ik meegeven: je kunt ontwikkelen wat je wilt, flink bij jezelf te raden gaan, dagen coaching nemen, sporten, gezond eten, echter soms zit het probleem op een diep niveau waar je niet bij kan komen. Je komt maar niet in de flow, wat je ook doet. - Een pilletje blijkt de redding. Speciale homeopatisch pilletjes en snuifjes is/was het voor mij. Ongelooflijk wat de chemie in je lichaam je pad kan afremmen. Daar kan geen boek, coaching, persoonlijke ontwikkeling, meditatie of een goed gesprek tegen op!

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 22 Jun 2015

Dank voor je toevoeging Elma maar ik zou persoonlijk niet zo snel naar de pilletjes grijpen, voor je het weet is je lichaam er afhankelijk van namelijk.

Hedwig
Door

Hedwig

op 14 Aug 2015

Hallo Tonny, Je hebt een mooi verhaal, maar wat betreft de pilletjes (of korreltjes of snuifjes) homeopatische middelen, daar sla je de plank toch wel een beetje mis. Ik denk dat je niet op de hoogte bent van hoe deze natuurlijke middelen werken, Ze werken op energetisch (diep) niveau en zetten een soort knop om waardoor je zelf anders, bewuster met bepaalde zaken om kunt gaan waardoor je kwaliteit van leven zal verbeteren. Je zult nooit afhankelijk worden van homeopathie, want na een poos heb je het niet meer nodig en kan je lichaam het zelf doen, wat bij de een natuurlijk wat langer kan duren dan bij de ander omdat we allemaal een ander levenspad hebben en andere keuzes hebben gemaakt. Veel succes verder met je onderneming.

Ton Heerding
Door

Ton Heerding

op 20 Jun 2015

Mooi verslag Tonny! Het gaat allemaal om de balans te vinden in dingen, want als jij niet zo je neus had gestoken in die laptop hadden wij nu niet zo kunnen plukken van de vruchten van de IMU. er zit aan alles een andere kant. Tony Robbins is voor mij echt een held, ik ben bij hem geweest in Rimini Italy. Verder heb ik heel veel gehad aan Essence trainingen. Ik kom hun stof overal tegen. Nu lees ik in Jack Canfield "The Success Principles". Het zijn stuk voor stuk goede bronnen. Als ik eruit wil loop ik het bos in, net zolang totdat ik mezelf weer zie. Het is niet gemakkelijk je gedrag aan te passen, het is wel de eigen verantwoordelijkheid en het is vooral ook een levenslange training wat mij betreft. Ik geniet altijd van dit soort levenslessen en het werken met mensen. (Leuk die video van dat broekkie....ik was daarbij....long time ago!)

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 22 Jun 2015

Fijn om te horen Ton, daar doen we het voor inderdaad!

Reactie plaatsen