Geluk gehad

Geluk gehad

Toen ik ondernemer werd wilde ik graag financiële vrijheid en minder elegant gezegd betekende dat gewoon rijk worden.

Niks mis mee denk ik.

Schaam ik me ook niet voor.

Als je iets wilt bereiken, dan moet je het durven uitspreken.

Nu – 10 jaar later – ben ik miljonair en ook vrij geraakt van mijn business, die inmiddels uit 8 bedrijven bestaat. Ik spendeer mijn meeste dagen thuis en ben de trotse bezitter van maar liefst 2 badjassen.

Ik voel steeds meer dat de artiest in mezelf de ruimte krijgt om vrijuit te creëeren, zonder (financiële) druk.

“Jij hebt het maar mooi voor elkaar!”

Dat krijg ik vaak te horen en hoewel ik het waardeer, knaagt dat af en toe…

Ik weet namelijk wat ik er allemaal voor heb moeten doorstaan en wat ik opgeofferd heb om hier te komen. Het doet me wel eens denken aan een uitspraak van Steve Jobs:

“Ik sta er altijd versteld van dat een plotseling succes zo’n lange aanlooptijd kan hebben” – Steve Jobx

Misschien heb ik “geluk” gehad in mijn leven.

Eigenlijk weet ik dat wel zeker. Ik had alleen al het geluk om volledig gezond geboren te worden in een land als Nederland.

Maar geluk is geen vaste waarde.

Geluk is net zozeer een bijproduct van een goede planning.

Maar zo gelukkig ben ik niet altijd geweest. Ook niet toen het geld tegen de plinten omhoog klotste in mijn eerste jaren als ondernemer.

Ik kwam er op een hele pijnlijke manier achter dat “financieel vrij zijn” weinig te maken heeft met “veel geld verdienen”.

Het lichaam krijgt wat het nodig heeft en dat was voor mij niet anders.

Ik weet het nog goed, het was een ochtend in het voorjaar van 2015. Ik hing kotsend boven het toilet, ongeveer 30 minuten voordat ik een live webinar zou geven…

De avond ervoor had ik tot laat met mijn broer aan de presentatie gewerkt en daarna uiteraard niet meer geslapen.

Ondanks jaren ervaring kreeg ik het niet meer voor elkaar om iets nuttigs in een powerpoint te krijgen. Ik was compleet blanco over mijn eigen vak en moest mijn broer om hulp vragen.

100% burn-out.

Ondanks miljoenenomzetten in de jaren ervoor verkeerde mijn business in noodtoestand. Mijn inkomsten stonden helemaal stil en ik maakte zo’n 40.000 euro verlies per maand.

Resultaten uit het verleden bleken geen garantie voor de toekomst.

Ik had me al die jaren als een ‘mijnwerker’ gedragen door constant te jagen op nieuwe klanten en nieuwe inkomsten. Allemaal eenmalig. Toen het “trucje” niet meer werkte, bleef er ineens niets over.

Mijn markt was uitgeput en ik zelf bijgevolg, als vanzelfsprekend ook.

Ik had nog ongeveer een kwart miljoen als spaargeld in mijn eigen holding en stond voor de keuze: Laat je je bedrijf failliet gaan en houd je dat spaargeld? Of ga je nu privé bijleggen met de kans dat je er uitkomt, maar ook met het risico dat je alles kwijt raakt?

Voor mij voelde het niet als een keuzemogelijkheid. Stoppen betekende dat 1.000 klanten hun (Phoenix) website zouden verliezen, dat mijn team zonder baan zou zitten en dat ik zelf natuurlijk ook mijn business, reputatie en zelfrespect kwijt was…

“Als ik ben wat ik heb, en ik verlies wat ik heb, wie ben ik dan?” –  Erich Fromm

Een goed geweten is toch het beste hoofdkussen en dus besloot ik een alles-of-niets poging te wagen.

Ik stapte over op een ‘membership-model’ en veranderde de verkoopprijs van mijn software van 3.000 euro eenmalig naar 197 euro per maand.

Ik besloot: Als ik minimaal 10 abonnementen verkoop tijdens het eerste webinar dan ga ik door. Alles daar onder? Dan stop ik.

10 gaf mij het vertrouwen dat een break-even punt (200 abonnees) haalbaar zou zijn en ik daarmee de business van de afgrond kon redden.

Na de kotsende “voorbereiding” gaf ik een webinar waar ik me tot op heden niets meer van kan herinneren, ik bood mijn membership aan, maakte exact 10 verkopen… en de rest is geschiedenis.

Sindsdien draaien al mijn bedrijven op een lidmaatschapsmodel. Het voordeel is dat je wederkerende inkomsten hebt en daardoor niet meer constant hoeft te jagen op nieuwe klanten.

Niet meer die constante druk om te presteren en niet iedere maand weer op 0,- beginnen.

Financiële vrijheid betekent voor mij niet “rijk zijn”. Het betekent dat je het vertrouwen voelt dat je iedere maand meer binnenkrijgt dan dat je die maand nodig hebt en vanuit dat vertrouwen kunt leven en investeren.

Angst klopte op de deur, vertrouwen deed open en zag niemand staan… – Martin Luther King

Ik voel me gezegend met mijn rampjaar en burn-out. Het heeft me geholpen om de “fouten” uit mijn levenswijze en business te halen.

Wat een mens heeft beleefd, kan geen macht ter wereld hem afnemen, zo zei Nietsche ooit.

Als geluk een bijproduct is van een goed plan, dan is ongeluk een bijproduct van een slecht plan.

Fouten in je strategie worden pas zichtbaar wanneer je de druk opvoert of wanneer je ideaalbeeld tastbaar wordt. Ik heb beide mogen ervaren.

Nu het plan klopt in de vorm van structurele, wederkerende inkomsten is er continuïteit én exponentiële groei. Het bedrijf is niet meer zo goed als haar laatste actie, maar zo goed als de optelsom van al haar acties.

Het membership-model is voor mij de reden dat ik zelf vrij van de business heb kunnen komen en me nu weer die artiest voel.

Reacties